严晓海教授团队发现全球三分之一的海岸地区在1998年之后变冷
海洋与地球学院 海洋与地球学院 2015/11/17 2882 返回上页

11月16日,海洋与地球学院 “千人计划”教授严晓海和江毓武教授研究团队在Nature出版集团旗下的Scientific Reports上发表题为“The coastal ocean response to the global warming acceleration and hiatus”的研究论文。

目前全球气候在1998年之后发生重大调整:全球气候变暖出现了减缓现象 (1998-2013),与地表温度随温室气体浓度的快速增加而升高的一般预期出现了矛盾,贸易风增强,东热带太平洋变冷。在此背景下,严晓海教授研究团队分析比较了1998年前后全球沿海地区的海表温度变化趋势,发现1998年之后全球近三分之一的海岸开始由变暖转为变冷,近五分之一的海岸由变冷转为变暖。并且此温度变化速率远超全球平均速率和大洋变化速率。尤其是中国沿岸地区的海表温度在近十五年来并没有升温,反而以每十年 -0.69±0.44°C速度急剧变冷。在如此显著的温度变化速率条件下,全球海岸地区的极端冷和极端热的天数快速增加,由此引发全球各个海岸地区极端热与极端冷事件增加。

严晓海教授研究团队长期从事物理海洋、海洋遥感及气候变化研究,并取得一系列成果。本研究揭示了全球沿岸对目前全球气候变暖减缓背景下的不同的区域响应,有助于理解全球增暖减缓现象的潜在机理,并为近期发生在各个海岸地区的极端热和极端冷的事件提供了更好的理解,有助于灾害防治和生态保护的政策制定。

该论文的主要工作由厦门大学-特拉华大学联合培养的2013级博士生廖恩惠、卢文芳以及特拉华大学2011级博士生 Autumn Kidwell 共同完成,通讯作者为严晓海教授。该研究工作获得了中国“千人计划”、国家自然基金委、福建省和美国NOAA-Sea Grant 的资助。

Abstract: Coastlines are fundamental to humans for habitation, commerce, and natural resources. Many coastal ecosystem disasters, caused by extreme sea surface temperature (SST), were reported when the global climate shifted from global warming to global surface warming hiatus after 1998. The task of understanding the coastal SST variations within the global context is an urgent matter. Our study on the global coastal SST from 1982 to 2013 revealed a significant cooling trend in the low and mid latitudes (31.4% of the global coastlines) after 1998, while 17.9% of the global coastlines changed from a cooling trend to a warming trend concurrently. The trend reversals in the Northern Pacific and Atlantic coincided with the phase shift of Pacific Decadal Oscillation and North Atlantic Oscillation, respectively. These coastal SST changes are larger than the changes of the global mean and open ocean, resulting in a fast increase of extremely hot/cold days, and thus extremely hot/cold events. Meanwhile, a continuous increase of SST was detected for a considerable portion of coastlines (46.7%) with a strengthened warming along the coastlines in the high northern latitudes. This suggests the warming still continued and strengthened in some regions after 1998, but with a weaker pattern in the low and mid latitudes.

Reference: Enhui Liao, Wenfang Lu, Xiao-Hai Yan*, Yuwu Jiang*, and Autumn Kidwell. Scientific Reports, 2015, 5, 16630, doi:10.1038/srep16630.

Link to the full text:  http://www.nature.com/articles/srep16630